Fælleskommunale arkitekturprincipper og -regler
-
Arkitekturprincip 1: Arkitektur styres på rette niveau efter fælles rammer
Styring
-
Arkitekturprincip 2: Arkitektur fremmer sammenhæng, innovation og effektivitet
Strategi
-
Arkitekturprincip 3: Arkitektur og regulering understøtter hinanden
Jura
-
Arkitekturprincip 4: Sikkerhed, privatliv og tillid sikres
Sikkerhed
-
Arkitekturprincip 5: Processer optimeres på tværs
Opgaver
-
Arkitekturprincip 6: Gode data deles og genbruges
Information
-
Arkitekturprincip 7: It-løsninger samarbejder effektivt
Applikation
-
Arkitekturprincip 8: Data og services leveres driftssikkert
Infrastruktur
Formålet med de Fælleskommunale Arkitekturprincipper
Arkitekturprincipperne har som formål at understøtte og kommunikere den valgte retning i den fælleskommunale arkitekturstyring.
Principper kan anvendes til at sikre konsistens og sammenhæng i beslutninger på tværs af projekter – som en vejledning, der anvendes til at træffe de konkrete beslutninger. Principperne er derimod ikke de faktiske beslutninger. Det enkelte princip skal altid vurderes ift. det enkelte projekt m.v., hvor de konkrete afgørelser træffes.
Principper og regler kan anvendes til at vurdere overensstemmelsen mellem de konkrete beslutninger i kommunale it-projekter, road-maps og strategier og den overordnede retning og vision for kommunal it-udvikling. Der kan være gode grunde til at vælge at afvige i konkrete tilfælde, men afvigelsen bør altid forklares. Herved sikres, at arkitekturen overordnet bevæger sig i den ønskede retning, og at afvigelser vælges af vigtige strategiske og operationelle hensyn.
Arkitekturprincipperne er en del af kommissorium for Kommunernes It-Arkitekturråd, de indgår i Governanceprocessen for rammearkitekturen, og er desuden udgangspunktet for Arkitekturrapporter.
Download PDF-version af de fælleskommunale arkitekturprincipper
Proces for revision af de Fælleskommunale Arkitekturprincipper
I processen med revision af de fælleskommunale arkitekturprincipper stod det hurtigt klart, at de kommunale it-arkitekter havde et stort ønske om, at der fremover var færre hierarkier af principper at forholde sig til, idet de i dag kan opleve at skulle forholde sig til fællesoffentlige, fælleskommunale, domænespecifikke og eventuelt egne, kommunale arkitekturprincipper. Ud fra ønsket om, at det bliver mere overskueligt og operationelt for kommunerne at arbejde med arkitekturprincipper, var det naturligt at se på, om de reviderede fælleskommunale arkitekturprincipper kunne tage afsæt i de fællesoffentlige arkitekturprincipper og – regler i Introduktion til hvidbog om fællesoffentlig digital arkitektur | Fællesoffentlig Digital Arkitektur
Referencegruppen kortlagde derfor, hvorvidt de fælleskommunale principper er helt eller delvist dækkede af de fællesoffentlige. Hvor de gældende fælleskommunale arkitekturprincipper havde et indhold, der ikke blev dækket af de fællesoffentlige regler, blev det kommunale princip tilføjet. Resultatet af denne 'mapning' af de gældende 17 fælleskommunale principper til de otte fællesoffentlige principper og tilhørende regler blev tilføjelsen af fire supplerende, specifikke fælleskommunale arkitekturregler.