Byggeblokken Lokation udgør et fælles sprog og forståelsesramme ift. at kunne arbejde med stedbestemmelse af en lokation (sted, område, strækning mfl.). Byggeblokken udpeger en række forskellige datastandarder som kan anvendes til at beskrive, strukturere og dokumentere informationsindhold om en lokation. De forskellige datastandarder, afspejler hver især forskellige måder og metoder til at stedbestemme en lokation og informationsindholdet om denne.
På tværs af både den kommunale- og offentlige forvaltning, er det meget forskelligt hvilke informationer man anvender og har behov for ift. at redegøre for hvor noget, er placeret eller finder sted. Dette skyldes at mange systemer i dag repræsenterer årelang administration, teknisk- og faglig tradition samt it-udvikling, som alt sammen kan have sat sine spor på det data som anvendes i systemerne. Det kan derfor variere i forskellige myndighedsområder, fagområder, it-systemer hvilke data som dokumenteres og anvendes til at fortælle noget om lokationer.
Det kan give udfordringer at sammenstille, genbruge og anvende data fra systemer som ikke snakker samme sprog og som har samme opfattelse og struktur for data om lokationer.
Lokation som forretningsbegreb, et spørgsmål om hvor?
Stedbestemmelse er en vigtig forudsætning ift. at kunne fortælle hvor noget har fundet sted, hvad der findes på stedet, hvilke forhold der er gældende på stedet, hvem der har foretaget noget på stedet samt en lang række andre spørgsmål. Ofte er det ikke selve stedet som er det interessante, men muligheden for at kunne redegøre for og koble oplysninger om stedet, med informationer om andre ting som eksempelvis;
- Hvor der er placeret sheltere i et naturområde
- Hvilket område en skole hører til
- Hvor der er risiko for oversvømmelse ved en vandløbsstrækning
- Hvor meget luftforurening der er tæt ved et forbrændingsanlæg.
- Hvor på en vejstrækning der er behov for vedligehold.
- Hvor en borger skal møde op til genoptræning.
- Hvor der er placeret elladestandere (byer, kommuner, eller langs en morterveje) til at oplade elbiler.
- Hvor hurtigt må jeg sejle i båd i forskellige områder i Københavns havn.
- Hvor mange biler krydser langebro hver dag
- Statistik om ældre borgere i forskellige områder (Kommunegrænser, landsdele, byområder osv.)