Gå til hovedindhold
RA.Status: Optaget i Rammearkitekturen
RA.Område: Tværgående
RA.Type: Arkitekturmål, -principper og regler

AR 2.2: Anvend åbne og internationale standarder

Offentlige digitale løsninger i Danmark anvender internationale, åbne standarder og specifikationer for at udnytte fordelene ved global standardisering, fremme konkurrence, innovation, og lavere priser, samt sikre international interoperabilitet, især gennem fælleseuropæiske standarder.

Ældre end 12 mdr.
  • Læs op

Indhold

    Arkitekturregel

    Offentlige digitale løsninger bygger så vidt muligt på internationale specifikationer og standarder, der modsvarer de konkrete behov og som er åbne, udbredt internationalt og sikret vedligeholdelse.

    Ved at bygge på internationale standarder og specifikationer kan Danmark høste gevinster af det internationale standardiseringsarbejde, som ofte kræver mange ressourcer. Når internationale standarder og specifikationer er åbne og modne, øges mulighederne for, at der er flere leverandører og produkter og dermed øget konkurrence, innovation og lavere priser. Når der anvendes internationale standarder, herunder særligt fælleseuropæiske standarder, øges mulighederne for international interoperabilitet.

    Det betyder at:

    • Som udgangspunkt anvendes åbne, internationale standarder og specifikationer. Dette skal altid bero på en konkret vurdering.
    • Hvor nødvendigt udvikles danske profiler på internationale standarder og specifikationer. Hvor det er relevant, oversættes standarder til dansk
    • Internationale standarder anvendes primært, når der skal udveksles data på tværs af landegrænser og/eller i et internationalt fagligt miljø med internationale leverandører*.

    *) Kommunal tilføjelse til de fællesoffentlige arkitekturprincipper og regler fra Hvidbogen om Fællesoffentlig Digital Arkitektur 2017, Digitaliseringsstyrelsen

    Arkitekturreglen i praksis

    Standarder kan have forskelligt scope, udformning, kvalitet, dokumentering og kan være udstillet på forskellig vis, af forskellige organisationer på domæne-, nationalt-  og internationalt niveau.  

    Når standarder (såvel internationale som nationale) vurderes i forhold til anvendelse i et projekt, er en væsentlig parameter, hvor udbredt, veldokumenteret og vedligeholdt standarden er.

    Er det en udbredt, anvendt og vedligeholdt standard, kan der ofte søges hjælp og inspiration til anvendelsen i de projekter som har opbygget en erfaring med standarden, eller hos den organisation som "ejer" og vedligeholder standarden (både her i landet og internationalt). 

    Er standarden ikke særligt udbredt i Danmark, kan den enten anvendes som inspiration og skabelon for en dansk udgave (profilering), eller den kan udbredes til at blive en dansk standard gennem projektet, og dermed bidrage til at udvide den fælleskommunale/fællesoffentlige rammearkitektur med en ny standard. I den forbindelse skal der sikres både midler til udvikling og en governancemodel til fælles forankring. Se princip 2.1: Anvend og udbyg den fællesoffentlige rammearkitektur.

    En tredje overvejelse omkring internationale standarder er, hvorvidt data skal (nu eller på sigt) udveksles over landegrænser. Skal de det, bør der tilstræbes en fælles international standard på området. Det er således vigtigt, at disse overvejelser tages ind meget tidligt i forløbet og er med i præmissen og businesscasen for projektet.

    Eksempler

    Standarder kan have forskellig udformning, og kan være repræsenteret som f.eks. en byggeblok, en datamodel, en klassifikation, en snitflade mfl. 

    Eksempler på standarder: 

    Fælles Sprog III er en fælleskommunal standard til dokumentation af helbreds- og funktionsevnetilstande på sundheds- og ældreområdet.Sundhedsdatastyrelsen standardkatalog er et eksempel på en oversigt over standarder. I dette tilfælde er det en oversigt, hvor man kan orientere sig omkring relevante datastandarder på sundhedsområdet. KOMBIT vedligeholder en oversigt over snitflader i den fælleskommunale infrastrukturDCAT (Data Catalog Vocabulary) er en international standard til at beskrive datasæt og datatjenester i datakataloger. Digitaliseringsstyrelsen har lavet en dansk profil af standarden (DCAT-AP-DK).

     Læs også/Links

    Princip 2.1: Anvend og udbyg den fællesoffentlige rammearkitektur.Beskrivelse af arkitekturreglen fra Digitaliseringsstyrelsen