Gå til hovedindhold
RA.Status: Optaget i Rammearkitekturen
RA.Område: Tværgående
RA.Type: Arkitekturmål, -principper og regler

AR 1.1: Styr arkitekturen på rette niveauer og sammenhængende

Arkitektur fastlægges så lokalt og tæt på opgaven som muligt, dvs. i de enkelte myndigheder eller domæner. Hvor der er fælles mål og behov for det, udarbejdes arkitektur, som forbinder disse. Det indebærer samarbejde og aftaler på tværs af domæner og beslutningsniveauer.

  • Læs op

Indhold

    Arkitekturregel

    Arkitektur fastlægges så lokalt og tæt på opgaven som muligt, dvs. i de enkelte myndigheder eller domæner. Hvor der er fælles mål og behov for det, udarbejdes arkitektur, som forbinder disse. Det indebærer samarbejde og aftaler på tværs af domæner og beslutningsniveauer.

    Det betyder at:

    • Et klart ansvar for projekters arkitekturleverancer forankres i projektets styregruppe og ledelse.
    • Projekter identificerer tidligt de dele af projektet, der stiller krav til interoperabilitet og tværgående arkitektur. Det er fx tværgående processer, datadeling eller fælles komponenter.
    • De dele af arkitekturen, der er en forudsætning for det tværgående samarbejde aftales med de relevante parter. Det kan fx være en fælles logisk datamodel, som de involverede domæner og aktører kan mappe deres egne fysiske datamodeller til uden at skulle ændre deres interne datamodeller.
    • Styring af tværgående arkitektur respekterer, at der hvor nødvendigt kan anvendes domænespecifikke sprog, datamodeller og standarder.
    • Den fælles arkitektur specialiseres og profileres, hvor der er behov for det, og hvor det giver ekstra værdi. Dog skal det sikres, at dette ikke modvirker overordnede behov for tværgående interoperabilitet.
    • Ansvaret for efterlevelse og anvendelse af tværgående arkitektur forankres i projektet*.

    *) Kommunal tilføjelse til de fællesoffentlige arkitekturprincipper og regler fra Hvidbogen om Fællesoffentlig Digital Arkitektur 2017, Digitaliseringsstyrelsen

    Arkitekturreglen i praksis

    Organisering og styring af projekter kan variere på baggrund af en lang række forskellige forhold. Arkitektur fastlægges derfor så lokalt og tæt på opgaven som muligt, og tilpasses lokale forhold efter behov. Hvor der ikke forefindes en styregruppe eller formaliseret projektledelse, bør entydigt ansvar aftales med projektejer.

    Eksempler på styringsrammer

    Kommunernes It-Arkitekturråd og Arkitekturboard -  Fastlagt styringsramme og forankring af den fælles kommunale rammearkitektur

    Sundhedsdatastyrelsens Rådgivende udvalg for standarder og it-arkitektur (RUSA) - Rådgivende udvalg som behandler nationale projekter, arkitekturprodukter samt it-standarder med henblik på at sikre sammenhæng og interoperabilitet i digitale løsninger på sundhedsområdet.

    Udvalget for Arkitektur og Standarder - En del af styringsmodellen for det fællesoffentlige digitale samarbejde og styring af Den fællesoffentlige digitale arkitektur (FDA)

    FUT- Fælles udbud af Telemedicin - Projektorganisering, styring og arkitektur bag FUT-løsningen. 

    Styregruppen for Grunddata - Den fællesoffentlige styregruppe skal sikre en effektiv og koordineret drift, videreudvikling og anvendelse af Grunddata og Datafordeleren.

    Læs også/Links

    Beskrivelse af arkitekturreglen fra Digitaliseringsstyrelsen

    Kontakt

    Programleder

    Vibeke Normann

    IT-Arkitektur & Standarder

    Telefon: +45 3370 3883

    E-mail: vno@kl.dk