Gå til hovedindhold
Digitalisering og teknologi
Netværk

Kommunernes it-arkitekturnetværk

Kommunernes it-arkitekturnetværk er et vigtigt forum, hvor vi udveksler konkrete erfaringer og viden om, hvordan vi skaber værdi med den fælleskommunale rammearkitektur og infrastruktur ved anskaffelse, implementering og drift i et sammenhængende kommunalt it-landskab.

Ældre end 12 mdr.
 • Læs op

Indhold

  Om netværket

  KL, KOMBIT og KITA udbyder Kommunernes it-arkitekturnetværk 2024.

  Kommunernes it-arkitekturnetværk er en unik mulighed for kommunerne til at indgå i et netværk af kommunale it-arkitekter og digitaliseringskonsulenter og gennem oplæg og erfaringsudveksling at styrke kommunens værdiskabelse med rammearkitekturen og infrastrukturen til anskaffelse, implementering og drift af kommunale it-løsninger.

  Målgruppe

  Kommunale forretnings- og it-arkitekter og digitaliseringschefer og -konsulenter mv., der arbejder med digitalisering i kommunerne.

  Netværkets møder i 2024

  I 2024 kommer vi i netværket blandt meget andet til at fokusere på:

  1. Anskaffelse af it-systemer – værktøjer til arkitekturscreening, kravstillelse og markedsdialog
  2. Informationssikkerhed og databeskyttelse ved hjælp af adgangsstyring og dataafgrænsning
  3. Struktureret datafangst og databehandling med KL’s Blanketsamling og KL Emnesystematik
  4. Databaseret ledelse med fælles standarder for forretningsdata og ledelsesinformation samt udvikling og udbredelse af lokale og fælleskommunale klassifikationer
  5. Viden om og inddragelse i udviklingen af fællesoffentlige og fælleskommunale it-projekter

  Tid og sted

  KL afholder 3x2 netværksmøder og et fælles netværksmøde for hele netværket. Tilmeldte deltagere bliver løbende informeret om program, afholdelsesform og -sted for hvert møde.

  Medlemmer kan vælge mellem to dage for hvert af de tre netværksmøder nedenfor:

  • 1. netværksmøde: 3. og 5. april 2024 (online)
  • 2. netværksmøde: 10. og 12. juni 2024 (fysisk)
  • 3. netværksmøde: 26. og 28. november 2024 (online)

  Herudover kan medlemmerne deltage til en fælles netværksmøde tirsdag den 17. september 2024 (fysisk).

  Pris og tilmelding

  Pris pr. deltager er 4.975 kr.

  Tilmeldingsfrist er den 29. marts 2024.

  Læs mere og tilmeld dig her

  Tidligere møder i Arkitekturnetværket

  Her er lidt om hvad kommunernes it-arkitektur-netværk havde på programmet i 2020. Program og alle præsentationerne fra alle møder deles i netværkets Yammer-gruppe. Man skal som kommune være medlem af netværket for at få adgang til Yammer-gruppen.

  Emner i netværket i 2020

  Første møderunde i it-arkitekturnetværket blev afholdt i marts, hvor fokus var på brugerstyring og implementering af National Standard for Identiteters Sikringsniveau (NSIS). Standarden stiller en række krav til kommunernes udstedelse og håndtering af brugeridentiteter.

  Næste møderunde i netværket blev afholdt online i juni 2020 og bød på en statusopdatering på implementering af NSIS samt et kommunalt oplæg fra KOMBITs referencegruppe for det fælleskommunale Organisationssystem. Efter frokost satte vi fokus på Kommunal Implementering af Grunddata (KIG) med et kommunalt oplæg og efterfølgende workshop, hvor der var tid til både at gøre status for den enkelte kommune og tale om fremtidige opgaver og muligheder.

  Den 30. september 2020 afholdte KL en fælles online netværkskonference for alle medlemmer af netværket. Konference indledte med oplæg om implementering af Borgerblikket og Næste generation Digital Post efterfulgt af en eftermiddag i tre spor: 1) Kom i mål med organisationens brugerstyring; 2) Skab værdi med fælles sprog og klassifikationer; og 3) Bliv inspireret til arbejdet med Internet of Things. Afslutningsvis fortalte professor Thomas Hildebrandt fra Datalogisk Institut om EcoKnow-projektets foreløbige resultater.

  Årets sidste møderunde i netværket blev afholdt i november 2020. Vi fokuserede om formiddagen på nogle strategiske sigtelinjer for de kommende års fællesoffentlige og fælleskommunale digitaliseringsindsatser. Både KL og Digitaliseringsstyrelsen bidrog. Dertil præsenterede KOMBIT kommunerne for arkitekturen og fremtidige tiltag i FLIS, der indeholder kommunale nøgletal. Om eftermiddagen vendte vi blikket indad og talte med afsæt i årets erfaringer om indhold, form og deltagelse i Kommunernes it-arkitekturnetværk 2021.

  Her er lidt om hvad kommunernes it-arkitektur-netværk havde på programmet i 2019. Program og alle præsentationerne fra alle møder deles i netværkets Yammer-gruppe. Man skal som kommune være medlem af netværket for at få adgang til Yammer-gruppen.

  Emner i netværket i 2019

  Første møderunde i it-arkitekturnetværket blev afholdt i marts, hvor fokus var på Grunddata-programmet og bød på oplæg fra kommuner, og KL. Se mere om Grunddata her. Det andet store tema var den forestående lancering af AULA med oplæg af KOMBIT samt oplæg om BPI-Programmet og Uni-login af KL.

  Næste møderunde i netværket blev afholdt i juni 2019 og bød både på workshop med idégenerering ift. ansøgning til rammearkitekturpuljen og kommuneindlæg om erfaringer med ansøgning til puljen. Efter frokost satte vi fokus på sikkerhed og hvordan kommunerne skal forholde sig til NSIS, som er en 'National Standard for Identiteters Sikringsniveauer’ (forkortet NSIS). Her var der oplæg fra både kommuner, KL og KOMBIT.

  Den 18. september 2019 afholdte KL en fælles netværkskonference for alle medlemmer af netværket i KL-Huset. Se programmet her.

  Årets sidste møderunde i netværket blev afholdt i november-december 2019. Her var det ene emne en genopfriskning af hele fortællingen om kommunernes rammearkitektur. Hvorfor har vi den? Hvordan kan vi bruge den praksis? Emnet blev indledt af KL hvorefter Aalborg kommune holdt et oplæg om, hvordan de konkret anvender principperne i kommunen. Efter frokost var emnet den fælleskommunale/fællesoffentlige samtykkekomponent, som er på tegnebrættet.

  I 2018 blev der afholdt 3 møder og en fælles netværkskonference. Program og alle præsentationerne fra alle møder deles i netværkets Yammer-gruppe. Man skal som kommune være medlem af netværket for at få adgang til Yammer-gruppen.

  Emner i netværket i 2018
  Første møderunde i it-arkitekturnetværket blev afholdt i april, hvor fokus var på Støttesystemet Organisation og bød på oplæg fra kommuner, leverandører, KL og KOMBIT. Læs mere om mødet i artiklen: Kommunernes it-arkitekturnetværk deler viden og erfaringer om STS Organisation.

  Den 18. september 2018 afholdte KL en fælles netværkskonference for alle regioner i KL-Huset. Årets sidste møderunde i netværket blev afholdt i november 2018.

  Også i 2017 gav netværket ny inspiration til de mange deltagende kommuner. Program og alle præsentationerne fra alle møder deles i netværkets Yammer-gruppe. Man skal som kommune være medlem af netværket for at få adgang til Yammer-gruppen.

  Emner i netværket i 2017
  I 2017 gav netværket også ny inspiration til de mange deltagende kommuner. Netværket havde sin første møderunde i marts, hvor indholdet var forskelligt i de fire regioner, dog med hovedfokus på implementering af rammearkitekturen.

  I maj blev anden møderunde afholdt, denne gang med en af Danmarks førende eksperter inden for enterprise-arkitektur, Klaus Østergaard, som underviser om it-arkitektens vigtige roller i den kommunale it-forvaltning.

  Den 20. september blev tredje møderunde afholdt: Det første store fælles møde i Kommunernes it-arkitekturnetværk, et fuldt besat og velbesøgt heldagsmøde i KL-huset i København.

  Fjerde møderunde blev afholdt i november og var bygget op om en case angående it-anskaffelse i Aalborg Kommune.

  Kontakt

  It-arkitekt

  Jakob Eiby

  IT-Arkitektur & Standarder

  Telefon: +45 3370 3890

  E-mail: jaei@kl.dk