Gå til hovedindhold

Datamodel for klimatilpasningsanlæg

En fælles datamodel (datastandard) for klimatilpasningsanlæg gør det muligt at registrere, strukturere og dele data på en ensartet måde – på tværs af kommuner, forsyninger og it-løsninger.

Indhold

    Fælles datamodel for klimatilpasningsanlæg

    Effektiv klimatilpasning kræver adgang til pålidelige og ensartede data om de anlæg, der håndterer regnvand lokalt – f.eks. regnbede, faskiner, grønne tage og forsinkelsesbassiner. I dag registreres disse anlæg ofte forskelligt fra kommune til kommune, hvilket gør det vanskeligt at skabe overblik, dele data og anvend informationen på tværs af it-løsninger og myndigheder.  

    Datamodellen har til formål at skabe fælles ensartede data om klimatilpasningslæg, som kan anvendes til klimatilpasningsindsatsen i kommunerne og af andre myndigheder og aktører. 

     


    Baggrund

    For at imødekomme dette behov er der i regi af projektet LAR-data (Lokal Afledning af Regnvand)  – forankret i KL og GeoDanmark – udviklet en fælles begrebs- og datamodel for klimatilpasningsanlæg. Modellen etablerer et fælles sprog og en struktureret tilgang til registrering af data, som kan bruges på tværs af fagområder og digitale løsninger.

    Datastandarden er udviklet som en del af projektet LAR-data , baseret på en foranalyse af behovet for fælles datastandarder på klimatilpasningsområdet. Analysen viste, at manglende ensartethed i registreringen af klimatilpasningsanlæg skaber udfordringer for kommunernes klimaindsats – fx i forbindelse med planlægning, modelberegninger og dokumentation.

    Klimatilpasningsanlæg som faskiner, regn-/vejbede, grøfter, grønne tage, forsinkelsesbassiner og diffus nedsivning i grønne områder spiller en central rolle i mange kommuners håndtering af regnvand. Alligevel er data om disse anlæg ofte fragmenteret, svært tilgængelig og ikke systematisk registreret. Dette forsøger datamodellen at løse gennem fælles struktur og begreber.


    Formål

    Formålet med modellen er at skabe et fælles sprog og en ensartet datagrundstruktur, der kan anvendes på tværs af kommuner, forsyninger, rådgivere og myndigheder. Datamodellen supplerer Rammearkitekturens øvrige initiativer omkring standardisering af information og digitalt samarbejde.

    Modellen kan danne grundlag for konkrete projekter i både fælleskommunalt og fællesoffentligt regi, og den bygger på eksisterende lovgivning, faglige håndbøger samt danske og internationale specifikationer – herunder DANVAs datamodeller og datamodellen for Ledningsejerregistret (LER).

    Målet er, at modellen etablerer en de facto-standard og et nationalt fælles sprog for registrering og deling af data om klimatilpasningsanlæg i Danmark. Modellen er velegnet til implementering i kommunale og fællesoffentlige IT-løsninger, hvor den kan indgå i eksisterende arbejdsgange inden for fx planlægning, byggesagsbehandling, klimatilpasningsprojekter og drift. På sigt kan den understøtte nationale standardiseringsinitiativer og datadeling på tværs af den offentlige sektor.


    Datamodellen


    Datamodel for klimatilpasningsanlæg. Yderligere dokumentation af modellen kan tilgås i dokumentsektionen nederst på siden.