Gå til hovedindhold
RA.Status: Optaget i Rammearkitekturen

Referencearkitektur for Observation og Måling

Fokus på ensartet opsamling og dokumentation af data om naturen, miljøet og klimaet, med henblik på udveksling, sammenstilling og anvendelse af data på tværs af fagligheder

 • Læs op

Indhold

  Formål

   

  Referencearkitekturens overordnede formål er at bidrage til at skabe værdifulde, pålidelige og ensartede data om dansk natur, miljø og Klima. Data om dette udgør et værdifuldt grundlag, som kan anvendes til at understøtte fremtidige målsætninger og udfordringer på tværs af natur- miljø- og klimaområdet. Referencearkitekturens formål er at data bliver en ressource som kan anvendes bredt på tværs af fagligheder, ved at gøre det nemmere at dataudveksle og sammenstille data. 

   

  Udarbejdelse og ansvar 

  Referencearkitekturen er udarbejdet i et samarbejde mellem KL, Danmarks Miljøportal og Miljøstyrelsen. Danmarks Miljøportal er ejer af referencearkitekturen, og Center for Digitalisering og Teknologi i KL står for vedligeholdelsen. 

  Referencearkitekturen tager udgangspunkt i flere byggeblokke fra den fælleskommunale rammearkitektur, samt internationale standarder fra INSPIRE. 

  Anvendelsesområde

  Referencearkitekturen skal understøtte tværoffentlige og fælleskommunale digitaliseringsprojekter og datainitiativer, både på tværs af den offentlige forvaltning og i det private. Referencearkitekturen er relevant for projektledere, beslutningstagere, it-arkitekter, samt udviklere og leverandører, som har til opgave at kravspecificere, designe og udvikle it-løsninger.

  På et mere konkret plan er det tiltænkt, at referencearkitekturen kan anvendes som vejledning, referenceramme og strategisk målsætning i forhold til arbejdet med at designe it-løsninger, løsningsarkitekturer samt domænespecifikke referencearkitekturer og klassifikationer, som har til formål at understøtte et eller flere af følgende forretningsbehov på natur- miljø- og klimaområdet:

  • Behov for opsamling og registrering af data om natur og miljø
  • Behov for standardisering af data
  • Behov for dokumentationsramme og dokumentationsmetode i forhold til at opsamle og    registrere data om
  • naturen og miljøet ensartet og i en høj kvalitet
  • Behov for at sammenstille og sammenligne data om natur og miljø
  • Behov for at overvåge og følge udviklingen af forhold ved naturen og miljøet over tid
  • Behov for et veldokumenteret og oplyst beslutningsgrundlag
  • Behov for at kunne dele og forstå data mellem to eller flere parter
  • Behov for at udveksle data om natur og miljø på tværs af landegrænser

  Referencearkitekturens modeller

  Referencearkitekturens dokumenter

  Kontakt

  Chefkonsulent

  Peter Thrane

  IT-Arkitektur & Standarder

  Telefon: +45 3370 3553

  E-mail: pth@kl.dk