Gå til hovedindhold
RA.Status: Optaget i Rammearkitekturen
RA.Type: Arkitekturmål, -principper og regler

Tidligere Fælleskommunale Arkitekturmål

De tidligere fælleskommunale arkitekturmål blev etableret som en del af den Fælleskommunale Digitaliseringsstrategi 2011-2015 og blev udfaset efter godkendelsen af de opdaterede Fælleskommunale Arkitekturmål

Ældre end 12 mdr.
 • Læs op

Indhold

  Sammenhængende it

  Kommunens borgere (og medarbejdere) mødes ikke med behovet for genindtastning af data, som allerede er kendte af andre systemer. Systemerne har en datasammenhæng og en dataudvekslingsarkitektur, som skaber sammenhæng mellem it-løsningerne.

  Genbrug

  En kommune skal ikke betale fuld pris for den samme funktionalitet to gange, da det skal være let for it-løsninger at benytte og genbruge funktioner eller data i andre (kommuners) it-løsninger. En større del af den fremtidige kommunale system-portefølje bør derfor modulopbygges af fælleskomponenter eller standardkomponenter som er kompatible. Samtidig skal der sikres en incitamentsstruktur, der gør det attraktivt for leverandørerne at udvikle genbrugelig funktionalitet.

  Byg til forandring

  Kommunens it-løsninger skal være lette at tilpasse, når der fx kommer ny lovgivning, der ændrer processen eller, når kommunerne vil forandre opgaveløsningen, så it-omkostningerne ikke bliver en bremse på forandring.

  Flere leverandører

  Når kommunen baserer sine løsninger på åbne standarder og udskiftelige komponenter, kan de skifte leverandører uden tekniske barrierer. Herudover er der et ønske om et reelt flerleverandørmarked, som sikrer konkurrence og innovation.

  Driftsstabilitet

  Kommunens it-løsninger skal være driftsstabile, pålidelige, attraktive og sikre, så borgere og medarbejdere kan have tillid til og vil tilslutte sig den digitale opgaveløsning.