Gå til hovedindhold
RA.Område: Miljø, Teknik og Forsyning
RA.Status: Optaget i Rammearkitekturen

Geografiske Fagdata i GeoDanmark (GeoFA)

Geografiske Fagdata i GeoDanmark (GeoFA) er et fælleskommunalt koncept for standardisering af og adgang til kommu­nale data, som ikke ligger i fagsystemer eller andre fælles data­baser. GeoFA skal give kommunerne større frihed fx i valg af leverandør, fordi data er standardiseret. Hertil kommer mulighederne for stordrift, når data er til rådighed i GeoFA på tværs af kommunegrænser.

 • Læs op

Indhold

  Geografiske Fagdata i GeoDanmark (GeoFA) er en frivillig samling af kommunale data, som vurderes at have værdi på tværs af kommunegrænser – både for andre eksterne anvendere som for kommunerne. Det er gratis og frivilligt for kommunerne at benytte databasen til opbevaring og udstilling af data – og også gratis for tredjepart at anvende data.

  GeoFA består af en specifikation og en database. Specifikationen har med løbende opdateringen eksisteret gennem 10 år og kan bruges af kommuner (og andre) til at sikre, at data registreres/beskrives ens, så de kan udveksles på tværs af kommuner. Databasen er en direkte udstilling af udvalgte data. Pt. drejer det sig om temaerne ‘Sport, fritid og friluftsliv‘ samt ‘Adminstration‘ (hvor der konkret er adgang til Prognose- og statistik distrikter (5713), Pleje- og ældredistrikter (5712), Andre distrikter (5711), Skoledistrikter (5710)). Andre temaer beskrevet i specifikationen for GeoFA kan komme til løbende. Hvis du har en anmodning om ændringsønsker i dataudstilling, så send en mail til personer tilknyttet projektet – se kontaktoplysninger til højre på denne side.

  GeoFA har den styrke, at den sikrer en standardisering af kommunale data på tværs af kommunegrænser og dermed en potentiel landsdækkende anvendelse af data. En fælles datamodel sikrer, at data får en ensartet kvalitet på tværs af kommunerne. Samtidig opnår kommunerne en mindre grad af afhængighed af leverandørerne, hvilket betyder, at det er billigere at skifte system eller arbejdsmetode.

  GeoFA-specifikationen er optaget som en del af den fælleskommunale rammearkitektur.

  Læs mere om Geografiske Fagdata på GeoDanmarks hjemmeside

  Tilgå GeoFa-specifikationen her:

  Kontakt

  Specialkonsulent

  Rune Reimann Petersen

  IT-Arkitektur & Standarder

  Telefon: +45 3370 3171

  E-mail: rurp@kl.dk

  It-arkitekt

  Jakob Eiby

  IT-Arkitektur & Standarder

  Telefon: +45 3370 3890

  E-mail: jaei@kl.dk