Kommunernes skaleringssamarbejde
I kommunernes skaleringssamarbejde løfter vi kommunernes digitale omstilling. Det sker gennem et målrettet samarbejde, hvor kommuner med erfaring i at implementere velfærdsteknologi og nye digitale løsninger går forrest og hjælper andre kommuner med at udbrede og skabe værdi med en eller flere af fire løsninger: Skærmbesøg, digital træning, datadrevet ruteplanlægning og datadrevet vagtplanlægning. Kommunerne får økonomisk støtte.

Kommunerne har længe arbejdet med at tage velfærdsteknologi og digitale løsninger i brug, som kan frigive arbejdskraft, øge kvaliteten i opgaveløsningen og sikre større fleksibilitet for borgerne. Det sker, fordi vi ved, at velfærdsteknologi og nye digitale løsninger er en vigtig del af løsningen på de store udfordringer, vi står overfor de kommende år med mangel på arbejdskraft, et stigende antal ældre borgere og øgede forventninger til kvaliteten af den service kommunerne leverer.
Det er fortsat en stor opgave for mange kommuner at tage løsningerne i brug og skalere dem, så gevinsterne for alvor realiseres. Implementering, skalering og gevinstrealisering tager tid, og det kræver en målrettet organisatorisk indsats at omstille opgaveløsningen med velfærdsteknologi og digitale løsninger.
Kommunernes skaleringssamarbejde er et nyt samarbejdskoncept, som skal understøtte indsatsen med at udbrede velfærdsteknologi og nye digitale løsninger i kommunerne.
Vær med
I kommunernes skaleringssamarbejde inviterer vi kommuner, som allerede har gode erfaringer med at tage velfærdsteknologi og nye digitale løsninger i brug, til at spille en særlig rolle i samarbejdet. Med økonomisk støtte får de mulighed for at bidrage til, at flere kommuner lykkes med at løfte velfærden med øget udbredelse af en eller flere af disse løsninger i de øvrige deltagende kommuner: Skærmbesøg, digital træning, datadrevet ruteplanlægning og datadrevet vagtplanlægning på ældreområdet. De øvrige deltagende kommuner får økonomisk støtte og målrettet hjælp til at udbrede løsningerne i egen organisation
Initiativerne er støttet med midler fra henholdsvis aftale om reform af ældreområdet og 10-årsplanen for ny teknologi. Samarbejdet koordineres og understøttes af KL.
Alt om skaleringssamarbejdet
Kommuner kan deltage i skaleringssamarbejdet som skaleringsledere eller som deltagerkommuner:
- Skaleringslederrollen varetages af kommuner, der går foran og støtter de øvrige kommuner i arbejdet med at udbrede løsningen. Det sker gennem konkret sparring og vidensdeling om, hvordan den velfærdsteknologiske eller digitale løsning implementeres i praksis.
- Deltagerkommuner får hjælp og støtte til at udbrede og skabe værdi med den digitale løsning. De deltagende kommuners rolle er at deltage i fælles aktiviteter, bidrage til erfaringsudveksling og videndeling og drive den lokale implementering, herunder forandringsledelse og gevinstrealisering.
Både skaleringsledere og deltagerkommuner modtager økonomisk støtte til arbejdet.
- Konkret hjælp og økonomisk støtte til reel forandring, som løfter velfærden gennem udbredelse af velfærdsteknologi og digitale løsninger
- En stærkere evne til at udbrede og forankre velfærdsteknologi og digitale løsninger med succes.
- Et fagligt fællesskab med andre kommuner om opgaven
- Kommuner, der arbejder med udbredelse af skærmbesøg eller digital træning, får desuden konkret støtte til at opfylde målene i aftalen om ”mere behandling i eget hjem”. Her har regeringen, KL og Danske Regioner afsat 500 mio. kr. til at fremme digitale sundhedsløsninger i perioden 2023-2028. Aftalen indebærer, at alle kommuner skal tilbyde skærmbesøg i sygeplejen og digitale genoptræningsforløb efter § 140 i sundhedsloven frem mod 2028.
Skaleringssamarbejdet bliver igangsat i etaper:
- Samarbejde om udbredelse af skærmbesøg og digital træning kører fra september 2025 til marts 2027. Det forventes, at kommunerne fortsætter samarbejdet til september 2028.
- Samarbejde om datadrevet ruteplanlægning kører fra oktober 2025 til april 2027. Senere i 2025 lanceres yderligere et skaleringsinitiativ for kommuner, der ønsker at arbejde med datadrevet vagtplanlægning på ældreområdet.Det forventes, at kommunerne fortsætter samarbejdet til oktober 2028.
De fire løsninger:
Virtuelle samtaler mellem borgere og medarbejdere, hvor kontakten foregår via video på en tablet, smartphone eller anden enhed i stedet for et fysisk besøg. Løsningen bliver fx brugt til opgaver som medicinindtagelse eller måltidsforberedelse, hvor fysisk tilstedeværelse ikke er nødvendig.
Gevinsterne ved løsningen er større fleksibilitet og selvbestemmelse for borgerne, øget kontinuitet og mere effektiv anvendelse af medarbejdernes tid.
De typiske udfordringer handler om organisatorisk opbakning og forankring, klar ansvarsfordeling, teknisk drift, og valg af de rette medarbejdere til opgaven.
App-baserede træningsprogrammer, der kan tilpasses den enkelte borger efter en screening og gennemføres med støtte fra træningsvideoer. Løsningen giver medarbejdere mulighed for at følge borgerens udvikling via en digital platform.
Gevinsterne ved løsningen er øget motivation og træning for borgerne, så de bevarer eller forbedrer deres fysiske funktionsniveau og reducerer behovet for pleje.
Typiske udfordringer handler om at finde den rette organisering, sikre en god målgruppescreening og klæde både medarbejdere og borgere på til at anvende løsningen – med et stabilt drifts-setup som forudsætning.
Anvender algoritmer og kunstig intelligens til at planlægge og optimere ruter i hjemme- og sygeplejen. Løsningen analyserer en lang række faktorer, såsom geografiske afstande og trafikforhold, regler og hensyn, som fx besøgskontinuitet, faste teams, tidskrav for besøg og kompetencebehov. På baggrund af disse data udarbejder systemet automatisk forslag til den mest effektive og optimale rute for hjemme- og sygeplejens medarbejdere, som kan anvendes uden behov for manuel tilpasning.
Gevinsterne ved løsningen kan være at sikre en bedre planlægning, så ressourcerne bruges mest effektivt. Løsningen kan også give bedre ledelsesinformation, så det er muligt for kommunerne at realisere lokale målsætninger om eksempelvis øget besøgskontinuitet.
Typiske udfordringer kan fx være kommunens datakvalitet og organisatoriske forudsætninger.
Handler om at planlægge arbejdstiden, så det sikres, at der er det nødvendige personale med de rette kompetencer til at løse opgaverne. Datadrevet vagtplanlægning anvender algoritmer og kunstig intelligens til at automatisere og optimere planlægningen af vagter fx i hjemme- og sygeplejen eller på plejehjem. Løsningen kan tage højde for faktorer som den enkelte medarbejders tilgængelighed, kompetencer, overenskomst og lovgivning, og er på den måde med til at sikre en effektiv fordeling af arbejdstimerne.
Gevinsterne ved løsningen kan være at sikre en mere effektiv og optimal fordeling af arbejdstimerne. Løsningen kan også være med til at sikre, at vagtplanerne overholder de gældende arbejdstider og overenskomster.
En typisk udfordring ved at tage datadrevet vagtplanlægning i brug kan knytte sig til implementeringsprocessen. Løsningen kræver forståelse for den digitale platform og de lokale arbejdsgange. Det kan også tage tid at få systemet tilpasset, så det matcher kommunens specifikke behov og ressourcer.
Tilmelding
Der skal være opbakning til projektet på relevant ledelsesniveau for at kunne deltage i skaleringssamarbejdet.
Når I tilmelder jer skaleringssamarbejdet, kan I vælge at tilmelde jer sammen med andre kommuner i allerede etablerede grupper. I kan også tilmelde jer alene, hvorefter KL sætter jer sammen med andre deltagende kommuner og en skaleringsleder
Flere kommuner arbejder allerede sammen om skalering
Siden 2024 har Københavns Kommune sammen med syv andre kommuner arbejdet med skalering af projektet TALT. TALT er et toårigt innovationsprojekt, som skal afprøve og tilpasse AI-baseret tale- og sprogteknologi til den kommunale, plejefaglige kontekst. Løsningen skal understøtte pleje- og sygeplejepersonalets administrative opgaver.
Skaleringsindsatsen har her særligt fokus på tidlig inddragelse af en bredere gruppe kommuner i arbejdet med at modne teknologien. Hermed spredes viden og erfaringer tidligt, ligesom prototypen kvalificeres af kommuner, som repræsenterer kommunale forskelle såsom geografi, størrelse, EOJ-leverandør m.m.
Talegenkendelse og sprogteknologi vurderes at kunne spare tid og kvalitetssikre dokumentationen for alle medarbejdere – også dem uden læse-/skrivevanskeligheder. Innovationsprojektet har modtaget et tilskud fra 10-årsplanen for ny teknologi og automatisering af den offentlige sektor.
Flere løsninger i fremtiden
De fire løsninger indgår i en portefølje af initiativer, som kommunernes skaleringssamarbejde forventes at fokusere på fremadrettet – fx udbredelse af intelligent sensor- og vågeteknologi til at styrke omsorgen i ældreplejen.
Kontakt
Christina Leeson
Digitalisering & Teknologi
Telefon: +45 3370 3226
E-mail: capl@kl.dk
Catrine Granzow Holm
Sundhed & Ældre
Telefon: +45 3370 3703
E-mail: cagh@kl.dk
Morten Ejlersen
Sundhed & Ældre
Telefon: +45 3370 3908
E-mail: moe@kl.dk