Kontakt
Laura Skytte Andersen
Digitalisering & Teknologi
Telefon: +45 3370 3443
E-mail: lasa@kl.dk
Der er fuld fart over feltet i det kommunale AI-landskab. Det er knap et år siden, at kommunernes AI-landkort blev lanceret, og siden da er 53 nye AI-projekter dukket op på kortet. Flere af projekterne er nu i drift, og mange af dem bliver skabt i kommunale samarbejder.
I juni 2024 lancerede KL et AI-landkort, som viste vejen til 94 kommunale AI-projekter. Siden da er kortet løbende blevet opdateret efterhånden som kommunerne har meldt nye projekter ind. I dag viser AI-landkortet hele 147 projekter – og tallet vokser fortsat.
”Det er meget positivt at se udviklingen i AI-landkortet. Det viser, at kommunerne er i fuld gang med at bruge kunstig intelligens. De er tydeligvis nysgerrige på teknologien og igangsætter løbende nye AI-projekter," siger Laura Skytte Andersen, specialkonsulent, KL.
AI-projekterne spænder bredt, og teknologien bliver anvendt på tværs af områder - fra teknik og miljø til administration og sundhed. Teknologien bliver blandt andet brugt til at finde huller i vejene, til hurtig og effektiv bevilling af kropsbårne hjælpemidler, eller som digitale receptionister, der giver borgerne hurtig afklaring på spørgsmål.
Seks ud af ti AI-projekter på kortet er nu i drift. Det er en stigning siden juni 2024, som viser, at flere projekter har løftet sig fra tegnebræt til virkelighed.
”Når vi ser flere projekter i drift, skyldes det, at kommunerne gør en vedholdende indsats for at få deres projekter ud over rampen. Men det tager tid at gå fra udvikling til drift. Og nogle gange opstår der knaster, som kan være svære for den enkelte kommune at løse selv. De knaster, arbejder KL for at håndtere blandt andet gennem den digitale taskforce for kunstig intelligens,” fortæller Laura.
Den 30. april bliver landkortet præsenteret på KL's gratis AI-webinar:
Mange AI-projekter bliver skabt i kommunale samarbejder og står på skuldrene af videndeling mellem kommunerne. Eksempelvis er løsninger som chatbotten MUNI og flådeoptimeringsværktøjet Fleetoptimizer med i AI-landkortet, men anvendes i langt flere kommuner, end kortet viser.
Flere løsninger er bredt udbredt, og det kommunale AI-landskab rækker dermed ud over de 147 projekter. Udviklingen peger mod en gentænkning mødet mellem borgere og medarbejdere - og af de rutineprægede arbejdsopgaver, der kan løses smartere med teknologi.
AI har potentiale til at løfte den kommunale velfærd, men brugen rummer også udfordringer med bl.a. etik, jura, data og idriftsættelse.
På vores site om AI kan du finde viden og værktøjer til kommunernes arbejde med AI - fra webinarer og inspirationskataloger til AI-forordning og -færdigheder:
Digitalisering & Teknologi
Telefon: +45 3370 3443
E-mail: lasa@kl.dk