Gå til hovedindhold
/ Teknologier
/ Kunstig Intelligens
/ Beskæftigelse og integration

Kommunerne har tårnhøje forventninger til, at generativ AI kan skabe værdi

Kommunernes Teknologiradar for 2024 er på trapperne. I den forbindelse har KL spurgt kommunerne, hvilke teknologier der skaber størst værdi for dem. Videoløsninger, RPA og apps er stadig de mest værdiskabende teknologier, men kommunerne har store forventninger til generativ AI.

29. feb. 2024

Indhold

    I rundspørgen har KL spurgt landets kommuner, hvilken teknologi de forventer vil skabe størst værdi fremover. I år har kommunerne særligt store forventninger til én teknologi – generativ AI, som har fået folkeligt gennembrud med værktøjer som ChatGPT, Copilot osv.

    Af de 512 kommunale medarbejdere og chefer, der har valgt at give deres bud på fremtidens mest værdiskabende teknologi, svarer 37% generativ AI. På anden pladsen er Robotic Process Automation (RPA) med 16%, mens 13% svarer videoløsninger.

    ”Det er ikke overraskende, at kommunerne har høje forventninger til generativ AI. Teknologien er hypet og i rivende udvikling. Der dukker nye muligheder, løsninger og udfordringer op fra dag til dag. I KL oplever vi stor efterspørgsel på viden. Vi har derfor bl.a. lavet en guide til kommunerne og kører en gratis webinarrække. Senest har vi sammen med Komponent lanceret en AI-skole med kompetenceforløb målrettet kommunernes medarbejdere, ledere og direktioner,” siger Laura Skytte Andersen, konsulent i KL.

    Ny teknologi skaber nysgerrighed og sund skepsis

    Mange kommuner er ved at indsamle viden og knowhow om generativ AI. De afprøver løsninger, holder kompetenceforløb og laver retningslinjer for brugen af teknologien. Kommunerne er nysgerrige på mulighederne samtidig med, at de har sund skepsis og omtanke. En medarbejder skriver:

    ”Der er i kommunen stor opmærksomhed og interesse for mulighederne inden for generativ AI. Kommunen er i en fase, hvor der opbygges kompetencer og skabes bekendtskab med områdets muligheder og begrænsninger.”

    Kendte teknologier skaber værdi i dag

    Én ting er forventningerne til fremtiden. Noget helt andet er, hvilken teknologi, der skaber mest værdi i kommunerne i dag.

    Det har KL også spurgt kommunerne om, og ud af respondenterne svarer 25% videoløsninger, 24% svarer Robotic Process Automation (RPA), og 15% svarer apps. Generativ AI er altså ikke på pointtavlen, når det kommer til at skabe værdi i dag.

    Kommunerne bruger videoløsninger imellem borgere og medarbejdere, fx som skærmbesøg i hjemmeplejen. RPA-løsninger bliver anvendt til at automatisere rutineprægede arbejdsgange. Apps hjælper medarbejdere med at registrere kørsel, og fx strukturapps hjælper borgere med at skabe struktur.

    De tre teknologier er de samme, som kommunerne fandt mest værdiskabende, da KL udsendte en lignende rundspørge for et år siden. 

    ”Det tager tid før, at en teknologi skaber værdi bredt i en organisation. Når de tre teknologier går igen år efter år, hænger det sammen med, at teknologierne er kommet ind i kommunernes maskinrum og er blevet en del af arbejdsgange, hvor medarbejdere og chefer i dagligdagen mærker den værdi, de giver. Nu bliver det spændende at følge, om generativ AI faktisk kommer til at skabe reel værdi i kommunerne i de kommende år,” understreger Laura Skytte Andersen.

    Webinar-program

    På webinaret præsenterer KL Teknologiradar 2024, der giver overblik over det kommunale teknologilandskab. Radaren baserer sig på svar fra 634 chefer og medarbejdere fra alle landets kommuner. 

    Konsulent Laura Skytte Andersen fra KL lægger ud med at give et indblik i årets radar. Bagefter fortæller digitaliseringskonsulent, Partheepan Vijayamohan, om Næstved Kommunes handleplan for AI.

    Efter et deep dive i teknologilandskabet, sætter vi fokus på digital inklusion. Det er vigtigt, at vi digitaliserer med omtanke for de borgere, der har svært ved at begå sig digitalt. Chefkonsulent Casper Freundlich fra Digitaliseringsstyrelsen præsenterer de nye fællesoffentlige inklusionsprincipper, og Signe Lund Tovgaard, specialkonsulent i KL, runder webinaret af med at vise værktøjer, som kommunerne kan bruge i arbejdet med digital inklusion.

    Kontakt

    Konsulent

    Laura Skytte Andersen

    Digitalisering & Teknologi

    Telefon: +45 3370 3443

    E-mail: lasa@kl.dk