MOX
Historien om MOX-konceptet
MOX står for ”Messaging, OIO standarder og X-change” og er et koncept, som sikrer at systemer, kan udveksle informationer med hinanden og indgå i mere eller mindre automatiserede tværgående processer og dermed reducere i manuelle procedurer.
MOX viser, hvordan man kan lave sammenhængende processer på tværs af it-systemer ved at lade små programmer, kaldet MOX-agenter, bindes processen automatisk sammen, i stedet for at medarbejderne skal gøre det manuelt. MOX-konceptet gør det derved muligt, at systemer som ikke følger de fællesoffentlige eller fælleskommunale standarder, kan kommunikere med systemer der overholder standarderne - og omvendt. Også to ikke-standardiserede systemer kan ”tale” med hinanden vha. dette koncept.
MOX kan binde gamle og nye it-systemer sammen
MOX-konceptet er udviklet med henblik på at kunne lave en løs kobling imellem de kommunale it-systemer. Et centralt element i den fælleskommunale rammearkitektur er at sikre, at kommunerne står på et stærkt digitalt fundament, som muliggør at data kan deles fra system til system eller kommune til kommune.
I dag har en kommune typisk mellem 300-500 it-systemer – alt fra et fagbærende ESDH-system, til støttesystemerne KY og KSD, og små systemer til at håndtere booking af lokaler. Ofte er systemerne udviklet og anskaffet til at løse et specifikt problem, hvilket betyder, at systemerne ikke kan tale sammen, og det bliver medarbejderne, som manuelt skal binde dem sammen, når man eks. skal dele data.
Derfor er det en stor udfordring for mange kommuner at skabe sammenhæng i de administrative procedurer – både når det gælder journalisering af dokumenter, deling af sager på tværs af it-systemer, opdatering af organisationsoplysninger og meget mere. Ensartede standarder bliver endnu vigtigere, som behovet for at kunne dele data mellem systemer og kommuner på tværs vokser. MOX som bindeled mellem it-sytemer med forskellige standarder understøtter dermed kommunernes mål om en hændelsesdrevet arkitektur.
Nye systemer bliver i dag mødt af kravene om at inkorporere den fælleskommunale rammearkitektur, blandt andet via indkøbsaftalen SKI 02.19, der netop gør at it-systemerne kan tale sammen. Men der er stadig behov for at ældre systemer, som allerede er udviklet og som ikke følger standarderne, også kan udveksle data.
MOX-konceptet og metodikken bag
MOX-konceptet består af følgende dele:
- Besked baseret på offentlige standarder og et fælles aftalt beskedformat
- Agent i betydningen en beskedagent, der på basis af beskeder udfører en proces til hjælp for et it-system, og som også kan fungere som adapter mellem et it-systems format og det standardiserede udvekslingsformat
- Beskedfordeling af beskeder til og fra agenter