Arkitekturstyring
Arkitekturstyring er den løbende planlægning og vedligeholdelse af kommunens it-landskab. Styring foregår både på lang sigt bed at se på kommunens samlede it-understøttelse, og på kort sigt ved kvalitetssikring af it-projekter.
Arkitekturstyring understøttes af række mål og principper:
- De Fælleskommunale Arkitekturmål understøtter digitaliseringsstrategiens målsætninger og sætter retning for kommunernes fælles digitaliserings- og arkitekturarbejde.
- De Fælleskommunale Arkitekturprincipper har som formål at understøtte og kommunikere den valgte retning i den fælleskommunale arkitekturstyring og anvendes til at vurdere og sikre sammenhæng.
- Lokalt styres efter de principper, der er fastlagt i kommunens forretningsmæssige mål og strategi.
Det kommunale overblik kan være komplekst, da planlægningen afhænger af en række indbyrdes afhængige faktorer såsom: udbudsregler, kontraktforhold, teknologier, licenskrav, ressourcer og budget.
Der findes forskellige metoder til at anskue forholdet mellem forretning og it, og den mest udbredte er at anskue entreprisen, dvs. det samlede billede fra kommunens vision og strategi over forretningsprocesser til det fysiske system – såkaldt enterprisearkitektur (EA).